Onze visie op psychosociale veiligheid
Explore our services
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique.
Wie zijn
wij?
Wij zijn Maaike Huisman, Nadine de Graaf en Willem Koerselman. Drie zelfstandigen die vanuit een verschillende achtergrond en expertise met het thema psychosociale veiligheid hebben gewerkt. We hebben onze psychologische, systemische en veranderkundige expertise gebundeld en bieden met z’n drieën een brede, multi-disciplinaire aanpak voor een psychosociaal veilige organisatie en werkplek. We stellen ons hieronder kort voor.
Wat is psychosociale veiligheid?
Psychosociale veiligheid bestaat naar ons idee uit twee componenten. Enerzijds gaat het over het niet tolereren van wangedrag in een organisatie; dat staat bekend als sociale veiligheid. Het tweede element is dat mensen vrijelijk kunnen spreken, hun ideeën kunnen uiten en vragen kunnen stellen zonder bang te hoeven zijn dat anderen hier slecht op zullen reageren; dat is psychologische veiligheid.
Ongewenst gedrag gaat in onze visie niet alleen over grensoverschrijding. Het is ook ongewenst als mensen zich niet (durven) uitspreken. Ongewenst gedrag is elk gedrag dat niet functioneel is, geen constructief maar een destructief effect heeft - ook al is dat niet altijd de bewuste intentie! - op het team, de afdeling of organisatie.
Wat als het onveilig is?
Stel dat je in jouw organisatie te maken hebt met ongewenst gedrag. Wat dan? Je kunt dat gedrag niet simpelweg afschaffen. Ongewenst gedrag heeft namelijk altijd een onderliggende oorzaak of reden. Om de oorzaak aan te pakken, is het nodig te kijken naar wat er dieper in de organisatie speelt, welke patronen en dynamieken er zijn. Vaak blijkt dan dat een probleem niet alleen bij één team of afdeling speelt, maar dat het breder in de organisatie leeft. Als ongewenst gedrag jarenlang kan voortduren, welk samenspel is dan gaande in het team, in de organisatie? Wat houdt het in stand?
Naar ons idee bestaat er geen quick fix als je wilt komen tot een psychosociaal veilige werkomgeving. We waarderen protocollen en procedures, maar willen verder kijken. Wij pakken psychosociale onveiligheid aan bij de wortels. Met een brede systemische blik.
De leiding aan zet
Wij geloven dat psychosociale veiligheid begint bij de hoogste leiding. Bestuurders zetten de toon voor het psychosociale klimaat en de manier waarop mensen in de organisatie met elkaar omgaan. Er is weinig dat zo goed top-down werkt als voorbeeldgedrag. Als jij je kwetsbaar opstelt, durven je medewerkers dat ook. Als jij iemand niet aanspreekt op ongewenst gedrag, dan zullen je medewerkers dat ook niet doen.
Bestuurders kunnen, bijvoorbeeld door de afstand tot de werkvloer, over het hoofd zien dat ze zelf onderdeel zijn van het systeem waarin onveiligheid bestaat. De aandacht ligt in de praktijk vooral op beleid, protocollen en vertrouwenspersonen, terwijl naar ons idee eerst helder moet worden wat er speelt in de dynamiek van de organisatie waardoor mensen zich niet vrijelijk uitspreken. Zonder inzicht in deze dynamiek komt de aanpak van psychosociale veiligheid niet tot de kern en is er een groter risico op herhaling. Bestuurders hebben de verantwoordelijkheid om psychosociale veiligheid bij de wortels aan te pakken. Zij hebben de positie om het hele systeem te betrekken in de aanpak inclusief zichzelf.
Hoe zit het eigenlijk met toezichthouders? Ook zij zijn verantwoordelijk voor een veilig werkklimaat. Het is hun taak om erop toe te zien dat het bestuur een veilige werkomgeving waarborgt.
"Wat je negeert, dat tolereer je,
wat je tolereert, wordt normaal
wat normaal is, wordt gekopieerd”
- Marcella Bremer
Fitness and Exercise Coaching
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat.
Stress Management Coaching
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat.
Leidraad
Wij willen een leidraad maken voor psychosociale veiligheid. Voor én met toezichthouders en directeuren van (semi)publieke organisaties. In co-creatie dus. Want we zijn allemaal aan het zoeken en kunnen veel van elkaar leren. We combineren onze kennis en ervaring over psychosociale veiligheid met die van jullie. We willen echt goed begrijpen wat er bij toezichthouders en directeuren speelt. We willen dat directeuren en toezichthouders inzicht krijgen in en sensitief worden voor psychosociale (on)veiligheid.
De leidraad gaat verder dan protocollen, meldpunten en functionarissen. Verder ook dan een dader-slachtoffer frame, of een lijst met ongewenst gedrag. Omdat bij psychosociale veiligheid altijd het hele systeem betrokken is, kijken we naar de oorzaken of redenen voor het ongewenste gedrag in het systeem. Waar komt het vandaan en wat houdt het in stand? Welke patronen en dynamieken spelen een rol?We gaan in live sessies in gesprek met vrijmoedige en nieuwsgierige toezichthouders en directeuren. Over casuïstiek, over gedrag, over overtuigingen, over normen en waarden. Denk aan het format van het televisieprogramma De Achterkant van het Gelijk. Dat worden hele boeiende gesprekken! Daarnaast voeren we individuele gesprekken met directeuren en toezichthouders.Uiteindelijk leveren we een leidraad op voor het omgaan met psychosociale veiligheid, die de volgende vragen adresseert: hoe kom je erachter of het speelt in jouw organisatie, en wat heb je te doen als het niet veilig genoeg blijkt, vanuit jouw specifieke rol. En tot slot: als het veilig genoeg is, hoe zorg je er dan voor dat het zo blijft? Niets meer en niets minder.